Sastamalan & Punkalaitumen seudun matkailusivusto
Vinkkaa kaverille:

Puuhun leikattu – käsin painettu -näyttely Tornihuvilassa

tiistai, 13.6.2017 - kello 11:00

\”Puuhun leikattu – käsin painettu\” pienoisnäyttely Daniel Medelplanista ja suomalaisen kirjapainotaidon varhaisvaiheista. Näyttely perustuu kirjahistorioitsija Anna Perälän käsikirjoitukseen ja sen on toteuttanut Päivälehden museo yhteistyössä pälkäneläisen Daniel Medelplan -museon kanssa.

Daniel Medelplan (1657-1737) on tullut tunnetuksi ennen kaikkea hänen aapisestaan. Isonvihan aikaan Suomessa ei ollut yhtään toimivaa kirjapainoa, ja lopulta tuli puutetta lukemisen opetteluun. Kaikki edelliset Agricolan ja Juhana Gezelius vanhemman aapiset olivat tuhoutuneet. Tässä tilanteessa Pälkäneen papisto tilasi Daniel Medelplanilta oman aapisen.

Medelplan kaiversi aapisen 28 sivun tekstin puulaatoille ja painoi niillä Pälkäneen kuuluisan puuaapisen. Aapisen etulehdellä oli teksti \”Yxi Paras Lasten Tawara, elli ABC-Kirja, joca on suuren tarpeen tähden leicattu Puuhun ja Pälkänen Seurakunnan Saarnamiesten toimituxen cautta, Prändätty Pälkänellä Daniel Medelplanilda Tauralan Kylässä 1719\”. Ainoa jäljelle jäänyt kappale tuhoutui Turun palossa 1827. Se tiedetään, että aapisen viimeisellä sivulla oli kukon kuva. Tämä onkin vanhin tiedossa oleva, suomenkielistä aapista koristanut aapiskukko.

Päivälehden museon tekemän näyttelyn lisäksi esillä on Sastamalan seudun museon ja Puks-taavin kokoelmista koulutarvikkeita ja aapisia.

 

Näyttely on avoinna tiistai–lauantai klo 11.00–17.00.

Tiedustelut: Päivi Mäki-Kerttula 040 637 2443

Tornihuvila
Marttilankatu 12
38200 Sastamala